• Online scannen van de duurzaamheid van een gebouw

  Online scannen van de duurzaamheid van een gebouw

  ABN Amro biedt vastgoedeigenaren een laagdrempelige manier om gebouwen te beoordelen op basis van het duurzaamheidslabel Breeam-NL In-Use. Dit is de internationale standaard om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen, te verbeteren en te certificeren. De bank stelt deze QuickScan gratis ter beschikking. Hierdoor krijgt de vastgoedeigenaar meer inzicht in de duurzaamheid, gezondheid en rendement van het gebouw en meer inzicht in de mogelijkheden tot financiering en subsidie. De Breeam functionaliteit is toegevoegd aan de ABN Amro Duurzame Investeringstool. De Breeam standaard beoordeelt duurzaamheid van gebouwen integraal op basis van negen verschillende duurzaamheidscategorieën. In de QuickScan krijgt de gebruiker of … ...Lees meer »
 • Branchepartijen starten ontwikkeling klimaatbestek voor utiliteit

  Branchepartijen starten ontwikkeling klimaatbestek voor utiliteit

  Op 11 april 2018 vond de kick-off plaats voor het ontwikkelen van een klimaatbestek voor de utiliteitsbouw. Dit is een vervolg op de VLA-bestekken voor luchtbehandelingsinstallaties. Aan de bestekken worden nu ook de functies voor verwarming (VFK) en koeling (NVKL) toegevoegd. Na eerder bestekken te hebben ontwikkeld voor het ontwerpen, …Lees meer »
 • NEN wil nationale afspraak voor inregelen van klimaatinstallaties

  NEN wil nationale afspraak voor inregelen van klimaatinstallaties

  NEN onderzoekt met een aantal partijen of er een nationale afspraak gemaakt kan worden om het inregelen van klimaatinstallaties in gebouwen te verbeteren. Ook kijkt het instituut of dit aan een ‘Erkende maatregel’ gekoppeld kan worden. De inregeling van klimaatinstallaties is volgens NEN vaak niet afgestemd op het gebruik en …Lees meer »
 • Vernieuwde berekeningsmethodes voor het te installeren verwarmingsvermogen

  Vernieuwde berekeningsmethodes voor het te installeren verwarmingsvermogen

  Gebouwen worden steeds luchtdichter gemaakt. Hierdoor veranderen ook de waarden die voor warmteverlies gehanteerd moeten worden. Op Europees niveau is recentelijk in de NEN-EN 12831, Deel 1, een nieuwe rekenmethode vastgesteld. Deze bevat aangepaste waarden voor warmteverlies, die de basis vormen voor de vernieuwde ISSO-publicatie 53 ‘Warmteverliesberekening voor utiliteitsgebouwen met …Lees meer »
 • Gratis webinar over indoor locatiebepaling

  Bij steeds meer toepassingen binnen domotica en smart buildings is indoor locatiebepaling van essentieel belang. Daarom organiseert ISSO op 12 september een gratis webinar over indoor locatiebepaling. Via het webinar kunnen installateurs, integratoren en andere geïnteresseerden meer te weten komen over de relatief nieuwe sector binnen de installatiewereld. Anne van …Lees meer »
 • Herziene norm voor sprinklerinstallaties gepubliceerd

  Herziene norm voor sprinklerinstallaties gepubliceerd

  NEN heeft de Nederlandse aanvulling op de Europese (in het Nederlands vertaalde) norm voor ontwerp, installatie en onderhoud van automatische sprinklerinstallaties herzien en gepubliceerd. Dit is gebeurd in samenwerking met het deskundigenpanel VBB-systemen van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). NEN 1073:2018 vormt het eerste ‘tastbare’ resultaat van het …Lees meer »
 • Grote gemeenten tegen afgeslankte versie bouwtoezicht

  Grote gemeenten tegen afgeslankte versie bouwtoezicht

  Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag roepen de Eerste Kamer op om het wetsvoorstel over de privatisering van het bouwtoezicht te verwerpen. Ze vrezen dat het toezicht op de bouw van kantoren, flats en huizen verslechtert als een private aanbieder de controle gaat overnemen. Nu zijn de gemeenten nog verantwoordelijk …Lees meer »
 • Eerste Europese EPB-normen zijn gepubliceerd

  Eerste Europese EPB-normen zijn gepubliceerd

  De eerste EPB-normen zijn gepubliceerd. Deze Energy Performance of Buildings normen zijn Europese normen om uit te rekenen hoe energiezuinig een gebouw is. Ze vormen de basis voor de nieuwe nationale bepalingsmethode voor energieprestatie van gebouwen waar marktpartijen onder begeleiding van NEN aan werken. De rest van de normen zal …Lees meer »