Rockfon (onderdeel Rockwool) heeft 1500 vierkante meter plafonds geleverd voor het nieuwe hoofdkantoor van Niverplast uit Nijverdal, producent van verpakkingslijnen voor de voedselindustrie. De hoge mate van lichtreflectie (87 procent) en -diffusie (99 procent) van de plafonds (L‐waarde 94,5) moet leiden tot een optimale verspreiding en weerkaatsing van het licht in de kantoorruimten. Dit licht is afkomstig van in de plafonds geïntegreerde biodynamische led‐verlichting. Deze stimuleert natuurlijk daglicht en zodoende het welzijn van medewerkers en bevordert hun arbeidsproductiviteit.

De plafonds absorberen geluid volledig (aW = 1,00) waardoor er geen sprake is van nagalm. “De Rockfon Blanka plafonds dragen daarmee bij aan de sociale duurzaamheid van ons kantoor”, concludeert Richard Nieuwenhuis, directeur van Niverplast. “Een comfortabel binnenmilieu was een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp.” Esthetiek was de andere reden voor de keuze van deze plafonds. De egaal witte panelen hebben een kantafwerking X, waardoor de detaillering rondom de verlichting symmetrisch is. De egale, gecoate panelen kunnen richtingloos worden gelegd, waardoor op de montagetijd kan worden bespaard.

De productielocatie annex het kantoor van Niverplast is Breeam Excellent‐gecertificeerd. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan energiezuinigheid en duurzaam materiaalgebruik. Het gebouw is daarnaast gericht op het welzijn van medewerkers. Vraaggestuurde ventilatie zorgt voor een gezonde luchtkwaliteit en biodynamische led‐verlichting – die natuurlijk daglicht nabootst – creëert optimale lichtkwaliteit. Op advies van ASM Afbouw koos Niverplast‐directeur Richard Nieuwenhuis voor een plafond dat die lichtkwaliteit versterkt en tegelijk fraai is. “De extreme witheid van deze plafonds zorgt voor een zeer goede reflectie en diffusie van het licht. Daardoor versterkt het plafond het verlichtingsconcept”, licht Arthur Somers van ASM Afbouw toe, het bedrijf dat de plafonds monteerde.

Om de led‐armaturen zo mooi mogelijk in de plafonds te integreren past ASM Afbouw panelen met een X‐kant toe. Somers: “Met dit paneel is de detaillering rondom de panelen symmetrisch en oogt het plafond ononderbroken.” Dat de panelen niet in een verplichte richting hoeven te worden gelegd, was een andere reden voor ASM om Rockfon Blanka te adviseren. “Het is niet zichtbaar in welke richting de coating is aangebracht. Dat scheelt montagetijd bij de initiële installatie, maar ook bij onderhoudswerkzaamheden aan de installaties boven het verdekte plafond achteraf.”

Naast dat de plafonds geen geluid (aW = 1,00) reflecteren zijn ze onbrandbaar (brandreactieklasse A1). Verder voldoen ze aan alle gangbare veiligheidseisen en beschikken ze over het Deense Indoor Climate Label, één van de strengste labels op het vlak van binnenklimaat.