kantoor-ledUit het op 15 november gepubliceerde Nationaal LED Trendrapport 2017 blijkt dat de omzet in de nationale led-verlichtingsmarkt is gegroeid naar 1,1 miljard euro en dat de ledsector 5000 fte aan directe werkgelegenheid genereert. De verwachting is dat de omzetgroei doorzet tot 2020. De kwaliteit van ledlampen is de laatste twee jaren sterk verbeterd. De prijzen blijven dalen door  betere productietechnieken en hogere efficiëntie van de lampen. Ledverlichting profiteert ook van de focus op total cost of ownership waarbij niet alleen gekeken wordt naar aanschafkosten maar ook naar levensduur, energiegebruik en vervangingskosten. Het rapport voorspelt dat de prijzen de komende jaren blijven dalen.

Een opvallende uitkomst van het rapport, dat de resultaten weergeeft van een uitgebreid onderzoek onder bedrijven die actief zijn in de ledverlichtingsmarkt, is dat men verwacht dat de productie en de assemblage van ledverlichting de komende jaren wordt teruggehaald  van China naar Europa. Als belangrijkste redenen hiervoor worden genoemd: de hogere kwaliteitsstandaard, de kortere levertijd en daarmee grotere flexibiliteit.

De wereldwijde markt voor ledverlichting heeft de afgelopen jaren een sterke groei gekend en de verwachting is dat deze groei met 30% per jaar zal doorzetten tot in ieder geval 2020. Led kent namelijk grote voordelen ten opzichte van andere technieken, aldus het rapport, zoals:

-Led is vier tot vijf keer efficiënter en wordt continu nog efficiënter

-Led is elektronica en kent hierdoor oneindig veel toepassingen: kleurvariëteit, draadloze aansturing, smart Lighting en human centric lighting.

-Led past in kleinere armaturen en heeft daardoor meer designmogelijkheden,

-Ledlampen gaan ongeveer 15 jaar mee, dit is 4x langer dan spaarlampen en meer dan 10 keer langer dan gloeilampen.

-Ledlampen worden steeds goedkoper

Het trendrapport is gratis te downloaden via: http://www.ledexpo.nl/downloadledtrendrapport/