Peter Centen voorzitter WarmtepompEen brine/water warmtepomp met een verwarmingsjaarrendement van 3,5? Natúúrlijk begint u daar niet aan! Dat is toch gewoon een slecht product? Brine/water warmtepompen presteren zo tussen de 4,5 en 5,5; geen haar op uw hoofd die overweegt om er een met een lagere energetische prestatie in te zetten. Maar een jaarrendement van 3,5 voor verwarming met een lucht/water warmtepomp? Dat blijkt in deze markt acceptabel!Ja, want lucht, dat is toch anders… Dat moet je dan maar gewoon bivalent oplossen. Toch? Waarom zijn we zo kritisch als het gaat om brine/water warmtepompen en komen lucht/water warmtepomp-aanbieders overal mee weg?Peter Centen, technisch directeur van Alpha-InnoTec importeur Nathan Import/Export, vraagt het zich hardop af.

Kritische markt

Met een uitdagende blik steekt Peter van wal. “Kijk, bij de keuze voor de optimale hoog rendement cv-ketel duikt men meteen bovenop de jaarrendementen. De prestatie van zo’n installatie is voor de markt doorslaggevend en dus voor iedere fabrikant het belangrijkste verkoopargument. De jaarrendementen van cv-ketels liggen met een verschil van misschien net 3% dan ook dicht bij elkaar. Presteer je 4% slechter dan je concurrent, dan val je gewoon af. Simpel, logisch en vooral ook gezond. Ook de Photo Voltagemarkt wordt op deze manier scherp gehouden. De consument kiest voor het merk met de beste opbrengst, want daar gaat het natuurlijk om als je wil besparen. Het is dan ook niet verrassend dat PV-fabrikanten een keiharde strijd met elkaar voeren met energetische prestatieverschillen van hooguit 3%.
Je levert een goed presterend product, of je hebt geen bestaansrecht in deze kritische markt; een vanzelfsprekend mechanisme dat de fabrikanten van duurzame oplossingen scherp houdt.” Een helder en logisch verhaal. Prestaties; daar gaat het om in de wereld van duurzaamheid. Vreemd genoeg lijkt deze vlieger bij lucht/water warmtepompen echter niet altijd op te gaan, zo vertelt Peter ons: “In de markt van lucht/water warmtepompen liggen de verwarmingsjaarrendementen soms wel 30% uit elkaar en als het gaat om warmtapwaterbeiding zien we zelfs rendementsverschillen van 50%! Hoe dat kan? Omdat ook de energetisch slecht presterende installaties gewoon verkocht worden! Omdat een relatief slecht rendement blijkbaar door de markt geaccepteerd wordt! En misschien ook wel omdat we gewoon niet beter weten!” Bevlogen besluit Peter: “Waarom zijn we met zijn allen zo kritisch op cv-ketels, PV-panelen en brine/water warmtepompen en accepteert de markt met regelmaat een dramatisch slecht energetisch rendement als het om lucht/water warmtepompen gaat? Kom op mensen, wees eens wat kritischer!”

Verder naar pagina 2 van 3