Op de SHK-vakbeurs in Essen presenteerde Schell, Duits fabrikant van sanitairarmaturen, SWS-gateways voor de integratie van elektronische Schell-armaturen in moderne gebouwbeheersystemen. Dit als aanvulling op het SWS-watermanagementsysteem. Er zijn gateways leverbaar voor alle gangbare bussystemen die in de gebouwautomatisering gebruikt worden.

De SWS-gateways fungeren als een interface tussen de SWS watermanagementserver van Schell en het gebouwnetwerk om de data-uitwisseling tussen de systemen betrouwbaar te laten verlopen. Elektronische wastafelkranen, douche-armaturen, toilet- en urinoirspoelsystemen worden gedigitaliseerd en in een gebouwbeheersysteem geïntegreerd. Met behulp van de gateway kan de vastgoedexploitant of gebouwbeheerder de belangrijkste functies centraal bewaken, aansturen en uitvoeren. Het systeem draagt zo bij aan een economisch beheer van gebouwen en de waarborging van de drinkwaterhygiëne. Zo kunnen bijvoorbeeld stagnatiespoelingen op een gecontroleerde wijze geactiveerd worden en storingen geïdentificeerd. De beheerder van een gebouw is vrij in de keuze om de bediening van de kranen via het eSchell SWS watermanagementsysteem of via het gebouwautomatiseringssysteem te laten verlopen.

De SWS-gateways ondersteunen negen verschillende busprotocollen: BACnet IP, BacnetMSTP, MODBUS IP, ModbusRTU, OPC Server DA 2.0, LON, KNX, Profinet en Profibus. Schell kan zo garanderen dat een eSchell SWS-applicatie in bijna elk gebouw op het gebouwbeheersysteem kan worden aangesloten. Afhankelijk van de grootte van een object en het aantal armaturen kan de systeembeheerder c.q. facility manager of gebouwbeheerder gateways met een verschillend aantal parameters kiezen; variërend van 200, 500, 1.000 tot 2.500. Afhankelijk van de eisen, die het project stelt, kan hij de noodzakelijke datapunten voor bijvoorbeeld magneetventielen, bereik, looptijd of storingsmeldingen vastleggen.