Het nieuwe concept Storage Share biedt de mogelijkheid op Airbnb-achtige wijze lege kantoorruimten, garageboxen en bergingen alsnog te verhuren. Het concept brengt particulieren en bedrijven die opslagruimte zoeken in contact met aanbieders van ruimte. “Het mes snijdt aan twee kanten”, vertelt Julian Doorten (26), mede-oprichter van Storage Share. “Enerzijds kunnen zowel vastgoedbeleggers als particulieren nu geld met hun leegstaande ruimtes verdienen en anderzijds besparen de gebruikers ongeveer 50% ten opzichte van opslag bij traditionele opslagbedrijven. Daarnaast bevinden de traditionele opslagbedrijven zich meestal aan de randen van een stad en de ruimtes op ons platform in en om woonwijken”.

De start-up speelt in op twee ontwikkelingen: de groeiende markt van self-storage en de toenemende interesse in de deeleconomie. Nederlandse huizen zijn vaak vol. Vooral in steden hebben particulieren een schreeuwend tekort aan opslagruimte, denk aan sportuitrusting, zomer- of winterkleding, verzameling, mountainbike, racefiets of winterstalling voor de motor. Het platform Storage Share brengt vraag en aanbod van opslagruimte bij elkaar.

Terwijl het concept zich in eerste instantie richtte op de particuliere aanbieders van ruimte, zagen professionele vastgoedpartijen direct mogelijkheden. In Storage Share zien zij een mogelijkheid om leegstaande kantoren, garageboxen en bergingen alsnog te gelde te maken. Het platform richt zich daarom op zowel de particuliere als de zakelijke aanbieders. “Ook wij zien de vastgoedwereld veranderen en daar is de opkomende deeleconomie een goed voorbeeld van. Door samen te werken met een concept als Storage Share haken wij in op deze verandering en pakken we gezamenlijk leegstand aan”, vertelt Nora Chouli client relationship manager bij Merin. Naast Merin werkt ook Annexum al samen met Storage Share. Diverse andere vastgoedpartijen onderzoeken samen met Storage Share de mogelijkheden van een pilot.

“Ons motto is ‘Samen hebben we de ruimte'”, vertelt Niels van Eck (27), medeoprichter en verantwoordelijk voor de digitale infrastructuur. “Wij leggen de koppeling tussen mensen die ruimte zoeken en vastgoedpartijen en particulieren die ruimte over hebben.”

“In de basis is het een zakelijke deal tussen twee partijen, maar met ons project Storage Share bieden we ook kansen voor wijken. We brengen wijk- en buurtbewoners met elkaar in contact en vergroten daarmee de sociale cohesie. Mensen krijgen daardoor nieuwe contacten, dat is nu al zichtbaar.”

Beginnend in Amsterdam wordt het concept via de Randstad over de rest van Nederland uitgerold.