• Subsidieaanvragen voor duurzame sportaccommodaties vallen stil

  Subsidieaanvragen voor duurzame sportaccommodaties vallen stil

  Er zit nog 1,1 miljoen euro in de subsidiepot ‘Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties’ (EDS). In de afgelopen periode is in vier weken tijd voor slechts 100.00 euro subsidie aangevraagd. Tot begin augustus deden 714 sportclubs een aanvraag, die goed was voor 6,9 miljoen euro. Eigenlijk was de subsidiepot eind januari al nagenoeg uitgeput was, maar werd er onverwachts 2 miljoen euro extra budget beschikbaar gesteld. Mogelijk denken sportverenigingen dat de pot al leeg is en komen er nu nauwelijks nog aanvragen binnen. Met de EDS-subsidie kunnen sportverenigingen en sportstichtingen investeren in energiebesparing en toepassingen van duurzame energie bij sportaccommodaties. … ...Lees meer »
 • Rekentool voor grootschalige opslag elektriciteit

  Rekentool voor grootschalige opslag elektriciteit

  Flexibiliteit in het elektriciteitssysteem is altijd nodig. Naarmate het aandeel duurzame bronnen groeit, en er in veel sectoren elektrificatie plaatsvindt, wordt deze vraag naar flexibiliteit steeds groter. Om meer inzicht te geven in de mogelijkheden en beperkingen van business-cases voor grootschalige elektriciteitsopslag heeft TenneT een nu een tool uitgebracht. Met …Lees meer »
 • Elektrische auto slaat energie kantoorgebouw op

  Elektrische auto slaat energie kantoorgebouw op

  Voor het eerst is een laadpaal voor een elektrisch auto gekoppeld aan een kantoorpand. Dat gebeurde bij energieleverancier Engie in Zaandam. Het betreft een laadpaal die een elektrisch auto ook kan ontladen. Bovendien kunnen zonnepanelen en externe opslag rechtstreeks op de lader worden aangesloten, waardoor efficiënter elektriciteit geleverd kan worden …Lees meer »
 • Wetenschappers onderzoeken de potentie van ramen met zonnecellen

  Wetenschappers onderzoeken de potentie van ramen met zonnecellen

  Op de campus van de KU Leuven onderzoeken Vlaamse en Nederlandse wetenschappers en ondernemers de potentie van ramen die uitgerust zijn met zonnecellen. “Het onderzoek is cruciaal om te weten hoe je in de toekomst deze producten kunt verkopen”, aldus Bennie Pekel van het Schoonebeekse bedrijf Sanko Solar. Dit bedrijf …Lees meer »
 • Kennisproducten voor warmteverliesberekening vernieuwd

  Kennisproducten voor warmteverliesberekening vernieuwd

  ISSO heeft al haar kennisproducten over warmteverlies vernieuwd. Een warmteverliesberekening voor moderne, hedendaagse woningen en gebouwen vraagt vandaag de dag wezenlijk andere input dan ongeveer vijf à tien jaar geleden. De moderne gebouwen zijn inmiddels zo goed geïsoleerd dat ze niet of nauwelijks nog afkoelen. Ook de strengere energienormen maakten …Lees meer »
 • Eerste publieke gelijkstroomstation van Europa geïnstalleerd

  Eerste publieke gelijkstroomstation van Europa geïnstalleerd

  Netwerkbedrijf Alliander heeft onlangs het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa geïnstalleerd. Duurzame energievoorzieningen zoals warmtepompen en zonnepanelen werken al op gelijkstroom. Doorgaans wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom om het in te kunnen voeden op het stroomnet. Door deze voorzieningen rechtstreeks aan te sluiten op een gelijkstroomnet kan energie worden …Lees meer »
 • Nuon gaat grootschalig betaalbare warmtepompen aanbieden

  Nuon gaat grootschalig betaalbare warmtepompen aanbieden

  Vanaf september gaat Nuon grootschalig betaalbare warmtepompen aanbieden. Hieraan gaat een pilot vooraf die in april start, samen met partners Feenstra en NIBE. De warmtepomp die Nuon aanbiedt, koppelt de mechanische ventilatie in de woning aan de cv-ketel. Deze warmtepomp haalt warmte uit de lucht die normaal de woning, via …Lees meer »
 • Gebruikerscursus bodemenergiesystemen in de maak

  Gebruikerscursus bodemenergiesystemen in de maak

  Het Gebruikersplatform Bodemenergie en BodemenergieNL ontwikkelen momenteel een cursus ‘Regie op bodemenergiesystemen’. De start van de cursus vindt naar verwachting in de loop van november plaats. Deze nieuwe cursus is bedoeld voor regievoerders: eindgebruikers, managers en/of opdrachtgevers van bodemenergiesystemen. Het doel van de gebruikerscursus is om overzicht te bieden. Welke …Lees meer »
 • Manager voor versnellen energietransitie

  Manager voor versnellen energietransitie

  Op 1 mei aanstaande start Jochem Garthoff als Programma Manager Energietransitie bij Kiemt. Samen met Franske van Duuren, verantwoordelijk voor het boosten van de circulaire economie, gaat hij aan de slag met het versnellen van transities en innovaties in de energietechnologie. “Bij Kiemt kan ik datgene doen wat ik nodig …Lees meer »
 • Essent lijft energie-adviesbedrijf Klimaatroute in

  Essent lijft energie-adviesbedrijf Klimaatroute in

  Essent heeft het jonge energie-adviesbedrijf Klimaatroute overgenomen. Hiermee wil Essent een leidende rol gaan spelen bij het adviseren van ondernemers op het gebied van energiebesparing. Het toevoegen van Klimaatroute aan het netwerk van servicebedrijven is een volgende stap in de strategie van Essent om een compleet pakket van diensten en …Lees meer »
 • Automatiseerder van energiedata verandert van naam

  Automatiseerder van energiedata verandert van naam

  SunSolutions bestaat 10 jaar. Begonnen als adviesbureau op het gebied van energieconsultancy is het bedrijf de afgelopen vier jaar getransformeerd naar een IT-bureau dat zich gespecialiseerd heeft in automatisering van energiedata in energiemonitoring. Omdat SunSolutions vanaf het eerste moment distributeur en ontwikkelaar is van monitoringsoftware van het merk eSight Energy …Lees meer »
 • Omvormer slaat overschot aan energie van PV-installatie op

  Omvormer slaat overschot aan energie van PV-installatie op

  ABB introduceert een omvormer met een ingebouwde 2 kWh lithium-ion-batterij die ongebruikte energie opslaat. Deze is beschikbaar als eenfasige omvormer van 4,6 kW of 3,6 kW. Met dit apparaat kan het teveel aan energie dat een PV-installatie tijdens piekperioden  produceert, worden opgeslagen. Deze energie kan vervolgens worden gebruikt in perioden …Lees meer »
 • Verbeterd rendement zonnepanelen

  Verbeterd rendement zonnepanelen

  Panasonic Eco Solutions Europe heeft de temperatuurcoëfficiënt van zijn HIT® zonnepanelen verbeterd en tegelijkertijd de productgarantie op deze panelen verlengd naar 25 jaar. De temperatuurcoëfficiënt van een fotovoltaïsch zonnepaneel geeft een indicatie van veranderingen in vermogen, voltage en stroomsterkte bij stijging van de buitentemperatuur. Met de verlengde productgarantie onderschrijft Panasonic …Lees meer »
 • Proeftuin voor duurzame innovaties op campus TU Delft

  Proeftuin voor duurzame innovaties op campus TU Delft

  Duurzaam energiebedrijf Eneco gaat met haar partners Sustainder, Huawei, Bouwfonds en Luminext de eerste Smart City Hubs testen in The Green Village, een proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Hiertoe hebben betrokken partijen onlangs een overeenkomst gesloten. De eerste toepassingen zullen vanaf juni 2017 operationeel …Lees meer »
 • Advies over WKO-optimalisatie tijdens voorjaars-workshops

  Advies over WKO-optimalisatie tijdens voorjaars-workshops

  Gebruikersplatform Bodemenergie organiseert dit voorjaar twee workshops. Tijdens de eerste workshop vertellen specialisten over het belang van samenwerking voor WKO-optimalisatie. De tweede workshop laat deelnemers kennismaken met de kansen die datacenters bieden voor een duurzame energievoorziening met WKO’s. De workshops vinden respectievelijk plaats op 10 mei bij het Radboudumc in …Lees meer »