mxf 2503In 2015 bracht Ned Air een nieuwe generatie MFX dakventilatoren op de markt. De MFX EC Green-serie bestaat uit een compleet assortiment in zes bouwgroottes, met een capaciteitsbereik van 100 tot 13.000 m3/h. In combinatie met de MXFcompact regelaar geeft dit de mogelijkheid om vraaggestuurd te ventileren. De luxe uitvoering van de regelaar voegt hier webbased access aan toe, om op afstand in te loggen, uit te lezen, historie op te bouwen en een storingssignaal naar de beheerder te sturen. Medio november 2014 meldden we ons in Kampen, waar Wouter Wijma, algemeen directeur van Ned Air ons zal bijpraten over de jongste lijn MFX EC dakventilatoren.

“Eigenlijk had de nieuwe serie al in september of oktober op de plank moeten liggen”, ‘moppert’ Wijma met een glimlach, “ helaas kwamen we er tijdens het testen achter dat we de software hier en daar moesten aanpassen.” Dat is nu allemaal voor elkaar, de dakventilatoren zijn uit en te na getest, en niet alleen in orde maar ook future proof bevonden. “We kunnen met deze lijn weer een jaar of vijf zes vooruit, denk ik, voordat we misschien aanpassingen moeten doen.”

mxf 250Bestaande technieken

In 2015 bestaat Ned Air 25 jaar. Het bedrijf is sinds 2003 onderdeel van Centrotec, een Duits concern dat ook Brink, Ubbink en Wolf onder zijn vleugels heeft. In 1995 begon Ned Air met de lancering van warmteterugwinning in haar WTA-luchtbehandelingskasten.

“Het concept van warmteterugwinning bestond weliswaar al langer, maar deze toepassing was nieuw. En het is echt booming geworden.” Wat luchtbehandelingskasten betreft, heeft
Ned Air zich gespecialiseerd in maatwerk. In een laboratorium dat in de fabriek is ondergebracht, staan luchtbehandelingskasten in uiteenlopende groottes. “Hier zie je de  CompactLine. Dat is op dit moment de allerkleinste luchtbehandelingskast van 1.000 m3/h in de markt. Het is een mooi voorbeeld van een innovatief product. Als je het heel straight bekijkt, maken we gebruik van bestaande technieken. Alleen zijn we dan wel zo slim om die technieken zodanig te koppelen dat het eindproduct, de luchtbehandelingskast, een stuk compacter kan worden.”