• Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Het duurzaam getransformeerde kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterij aan de Zuidas van Amsterdam, heeft inmiddels iconische bekendheid gekregen. Dit vanwege het opvallende bladerdak in het atrium en boven het voorplein, bij de entree van het gebouw. Naast de esthetische kenmerken van deze architectuur, kent het bladerdak ook hoogwaardige technische innovaties. Het gebouw aan de Beethovenstraat in Amsterdam heeft het hoogst haalbare duurzaamheidslabel gekregen: Breeam Outstanding. Het certificaat heeft niet alleen betrekking op de duurzaamheidsaspecten van het ontwerp, maar ook op de toepassing van duurzame keuzes in het bouwproces. Het ontwerpen en monteren van het plafond van het atrium en … ...Lees meer »
 • Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  De gemeente Eindhoven roept eigenaren met een groot dakoppervlakte op deze vol te leggen met zonnepanelen. “Als we zonne-energie een belangrijke plek willen geven in onze energievoorziening dan moeten grote lege daken daarvoor wel worden ingezet. We hebben daarom gekeken naar de grootste meest geschikte daken voor zonne-energie en schrijven …Lees meer »
 • Iedereen ‘BENG-proof’

  Iedereen ‘BENG-proof’

  Anno 2018 evolueert de nieuwbouwmarkt stilaan naar het uiteindelijke Bijna Energie Neutrale doel (BENG) in 2020. Onder de titel ‘De bouwkolom de weg van de toekomst wijzen’, organiseerde ventilatiespecialist Duco onlangs een themadag in de Van Nelle fabriek. De aftrap van het seminar werd gegeven door Jérôme Eijsackers, adjunct-directeur van …Lees meer »
 • Kant-en-klare module grondgebonden warmtepomp

  Kant-en-klare module grondgebonden warmtepomp

  Alklima breidt zijn programma warmtepompen uit met een water/water-warmtepomp voor binnen opstelling. De CRHV van Mitsubishi Electric is een grondgebonden warmtepomp die zijn energie onttrekt uit open- of gesloten bronsystemen. De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zestien modulen kunnen regeltechnisch in cascade-opstelling worden …Lees meer »
 • Woningcorporatie monitort prestaties NOM-woningen in pilotproject

  Woningcorporatie monitort prestaties NOM-woningen in pilotproject

  Woningcorporatie BrabantWonen heeft een voormalig buurtcentrum in Oss getransformeerd naar vier Nul-op-de-meterwoningen. De woningen zijn een belangrijke schakel in de zoektocht van de corporatie naar het energieneutraal maken van haar volledige woningvoorraad in 2050. Bij de Groene Brink, zoals het pilotproject genoemd wordt, worden de woningen de komende paar jaar …Lees meer »
 • 4-sterren Breeam Excellent voor advocatenkantoor

  Advocatenkantoor CMS heeft voor haar kantoor aan de Amsterdamse Zuidas het 4-sterren Breeam Excellent Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat verkregen. Het certificaat is een belangrijk duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in Nederland. Het pand is vervaardigd uit duurzame bouwmaterialen, beschikt over zonnepanelen op het dak en de buitenzijde bestaat uit een klimaatgevel. Daarnaast …Lees meer »
 • Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Afgelopen week vond de officiële oplevering plaats van de eerste Energie-0-Kas in Nederland. De DaglichtKas ‘oogst’ op een actieve wijze zonne-energie die in buffers wordt opgeslagen. Ter Laak Orchids gebruikt deze energie om de kassen op koude dagen te verwarmen en bespaart daarmee 45 tot 50% energie ten opzichte van …Lees meer »
 • Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Met zonnepanelen zit je goed deze zomer. Zo berichten althans diverse media naar aanleiding van de vele zonuren die ons land momenteel telt. ‘Maar niet te vroeg gejuicht, de hitte van de afgelopen weken is niet alleen maar positief’, zegt het Eindhovense Autarco, zelf producent van complete systemen voor zonne-energie. …Lees meer »
 • Schooldaken moeten vol met zonnepanelen

  Schooldaken moeten vol met zonnepanelen

  Een voorstel van GroenLinks en Christenunie om op 6000 scholen in Nederland zonnepanelen te leggen heeft een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. Het voorstel roept de regering op om Stichting Schooldakrevolutie actief te ondersteunen. Deze stichting wil het mogelijk maken dat scholen zonder eigen investering hun dak volleggen met …Lees meer »
 • Alles over duurzaam bouwen en installeren

  Alles over duurzaam bouwen en installeren

  Wie in de technische bouw- of installatiebranche werkt, krijgt te maken met de nieuwe Europese energiedoelstellingen voor 2020, 2030 en 2050. Energieneutraal bouwen neemt de komende jaren hierdoor een grote vlucht. Succesvolle verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om nieuw vakmanschap, goede samenwerking én gedeelde ambities. Doekle Terpstra (Uneto-VNI), Maxime …Lees meer »