• Kant-en-klare module grondgebonden warmtepomp

  Kant-en-klare module grondgebonden warmtepomp

  Alklima breidt zijn programma warmtepompen uit met een water/water-warmtepomp voor binnen opstelling. De CRHV van Mitsubishi Electric is een grondgebonden warmtepomp die zijn energie onttrekt uit open- of gesloten bronsystemen. De warmtepomp wordt als kant-en-klare module met een vermogen van 60 kW geleverd. Zestien modulen kunnen regeltechnisch in cascade-opstelling worden geschakeld tot een vermogen van maximaal 960 kW. Toepassingen zijn voornamelijk te vinden in  de utiliteitsbouw en andere omgevingen waar grote hoeveelheden warmwater vereist zijn. De nieuwe warmtepomp maakt uitsluitend gebruik van invertertechniek waardoor een exacte vermogensafstemming mogelijk is. Het systeem is in staat om efficiënt warmwater te realiseren met … ...Lees meer »
 • Alles over duurzaam bouwen en installeren

  Alles over duurzaam bouwen en installeren

  Wie in de technische bouw- of installatiebranche werkt, krijgt te maken met de nieuwe Europese energiedoelstellingen voor 2020, 2030 en 2050. Energieneutraal bouwen neemt de komende jaren hierdoor een grote vlucht. Succesvolle verduurzaming van de gebouwde omgeving vraagt om nieuw vakmanschap, goede samenwerking én gedeelde ambities. Doekle Terpstra (Uneto-VNI), Maxime …Lees meer »
 • Idee van jonge ingenieurs: drone inzetten voor verduurzaming gebouwen

  Idee van jonge ingenieurs: drone inzetten voor verduurzaming gebouwen

  Ingenieursbureau HermanDeGroot is door naar de finale van de Doe&Durf Challenge 2018. Dit is een initiatief van (jong)NLingenieurs, waarbij werknemers jonger dan 36 jaar van ingenieursbureaus een concept ontwikkelen over het thema ’Digitale revolutie: de bouwsteen voor onze duurzame leefomgeving’. Het concept van HermanDeGroot is de inzet van een drone …Lees meer »
 • Algoritmes voorspellen nauwkeurig het energiegebruik van gebouwen

  Algoritmes voorspellen nauwkeurig het energiegebruik van gebouwen

  Twee studenten onderzoeken de toepassing van ‘machine learning’ om het energiegebruik van gebouwen te voorspellen. Met deze techniek kunnen data over energie, installaties en gebouwen efficiënt en effectief geanalyseerd worden. Bijvoorbeeld om energiebesparing aan te dragen of verklaringen te vinden voor voorspeld en daadwerkelijk energiegebruik. De studenten focussen zich op …Lees meer »
 • TU Eindhoven onderzoekt energieopbrengst van ‘gekleurde gevels’

  TU Eindhoven onderzoekt energieopbrengst van ‘gekleurde gevels’

  Op de campus van de TU Eindhoven onderzoeken Nederlandse wetenschappers en ondernemers de potentie van decoratieve gevels die zijn uitgerust met dunne filmzonnecellen. “Het doel van de praktijkproef is de daadwerkelijke opbrengst van gekleurde PV-gevels te achterhalen”, stelt Henrico van den Boomen van EigenEnergie.net. De EnergyWall, zoals de gevel wordt …Lees meer »
 • Schoolgebouw met duurzame technieken én passieve duurzaamheid

  Schoolgebouw met duurzame technieken én passieve duurzaamheid

  In het nieuwe Revius Lyceum in Doorn zijn veel duurzame technieken toegepast. Daarnaast is er sprake van passieve duurzaamheid. De gebouwen zijn compact uitgevoerd met een beperkte geveloppervlakte. Het energieverlies door de gevel is hierdoor minimaal. Alle duurzame maatregelen bij elkaar hebben geleid tot een gemiddelde GPR-score van 8.3. Het …Lees meer »
 • Proefboringen voor winning ultradiepe geothermie

  Proefboringen voor winning ultradiepe geothermie

  Witteveen+Bos gaat in opdracht van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) onderzoek doen naar de risico’s van Ultra Diepe Geothermie en Enhanced Geothermal Systems in Nederland. Ultra Diepe Geothermie (UDG) heeft een potentie om in de duurzame warmtebehoefte van vooral de industrie te voorzien. UDG is het boren naar warmte dieper …Lees meer »
 • BAM gaat circulair schoolgebouw langdurig onderhouden

  BAM gaat circulair schoolgebouw langdurig onderhouden

  Gilde Opleidingen en BAM hebben een overeenkomst gesloten voor langjarig beheer en onderhoud van het hoofdgebouw van het opleidingscentrum in Venlo. De twaalfjarige overeenkomst komt voort uit de renovatie van het gebouw, die in 2016 door BAM is afgerond. Bij de renovatie van het uit 1988 stammende gebouw is veel …Lees meer »
 • Kassen Westland krijgen restwarmte uit Rotterdamse haven

  Kassen Westland krijgen restwarmte uit Rotterdamse haven

  Warmtebedrijf Westland gaat de kassen in het glastuinbouwgebied verwarmen met restwarmte uit de Rotterdamse haven gecombineerd met geothermie. Hierdoor zullen glastuinbouwbedrijven in het Westland vanaf 2021 ruim 300 miljoen kubieke meter aardgas kunnen besparen, oplopend tot 900 miljoen kubieke meter in de jaren daarna. Het hele Westland zou daarmee van …Lees meer »
 • Omgebouwde gymzaal is voorbeeld van duurzaam bouwen

  Omgebouwde gymzaal is voorbeeld van duurzaam bouwen

  In de oude gymzaal aan de Laan van Turkenburg in Bodegraven is sinds het begin van dit jaar het kantoor van de toekomst gevestigd. Het gebouw uit 1955 is volledig verbouwd tot een moderne werkplek die voldoet aan verregaande duurzaamheidseisen. Bovendien is zoveel mogelijk van het oude materiaal hergebruikt. Adviesbureau …Lees meer »