• Zonnecentrale van 1750 panelen op het dak van verwarmingsfabrikant

  Zonnecentrale van 1750 panelen op het dak van verwarmingsfabrikant

  Remeha heeft in Apeldoorn een zonnecentrale officieel in gebruik genomen. De installatie bestaat uit 1.750 pv-panelen met een opwekvermogen van 445 kWpiek. Hiermee verzorgt het systeem een substantieel deel van het stroomgebruik van de fabrikant van verwarmingssystemen. De panelen liggen grotendeels op de assemblagehallen, waarin ook het grootste elektriciteitsverbruik plaatsvindt. Bij de officiële ingebruikname van de zonnecentrale vertelde algemeen directeur Arthur van Schayk van Remeha dat de installatie een belangrijk onderdeel vormt binnen het verduurzamingsprogramma van het bedrijf. Met de 1.750 zonnepanelen kan Remeha ongeveer een kwart van haar jaarlijkse elektriciteitsverbruik zelf opwekken. De panelen liggen op een drietal daken; … ...Lees meer »
 • Glas-glas zonnepanelen in opmars

  Glas-glas zonnepanelen in opmars

  Solarwatt, gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen, vierde dit jaar haar vijfentwintigjarig bestaan. Het bedrijf realiseerde een omzetstijging van 50% in de Benelux. Erik de Leeuw, directeur van in de Benelux, wijst voor die groei verschillende redenen aan. Hij signaleert allereerst een omslag in de markt. Waar die voorheen zeer prijsgedreven was, …Lees meer »
 • 4-sterren Breeam Excellent voor advocatenkantoor

  Advocatenkantoor CMS heeft voor haar kantoor aan de Amsterdamse Zuidas het 4-sterren Breeam Excellent Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat verkregen. Het certificaat is een belangrijk duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in Nederland. Het pand is vervaardigd uit duurzame bouwmaterialen, beschikt over zonnepanelen op het dak en de buitenzijde bestaat uit een klimaatgevel. Daarnaast …Lees meer »
 • Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  De gemeente Eindhoven roept eigenaren met een groot dakoppervlakte op deze vol te leggen met zonnepanelen. “Als we zonne-energie een belangrijke plek willen geven in onze energievoorziening dan moeten grote lege daken daarvoor wel worden ingezet. We hebben daarom gekeken naar de grootste meest geschikte daken voor zonne-energie en schrijven …Lees meer »
 • Iedereen ‘BENG-proof’

  Iedereen ‘BENG-proof’

  Anno 2018 evolueert de nieuwbouwmarkt stilaan naar het uiteindelijke Bijna Energie Neutrale doel (BENG) in 2020. Onder de titel ‘De bouwkolom de weg van de toekomst wijzen’, organiseerde ventilatiespecialist Duco onlangs een themadag in de Van Nelle fabriek. De aftrap van het seminar werd gegeven door Jérôme Eijsackers, adjunct-directeur van …Lees meer »
 • Warmtepompen en WKO-installatie maken Rotterdams wooncomplex duurzaam

  Warmtepompen en WKO-installatie maken Rotterdams wooncomplex duurzaam

  In het Rotterdamse woon- en kantorencomplex De Zalmhaven komt een warmte-/koudeopslag installatie, die in verbinding staat met twee krachtige warmtepompen. Om beide warmtepompen efficiënter en duurzamer te laten werken, wordt teruggewonnen warmte uit de afzuiging van de parkeerventilatie benut. Voor piekmomenten in de energievraag wordt aansluiting op de Rotterdamse stadsverwarming …Lees meer »
 • Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Het duurzaam getransformeerde kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterij aan de Zuidas van Amsterdam, heeft inmiddels iconische bekendheid gekregen. Dit vanwege het opvallende bladerdak in het atrium en boven het voorplein, bij de entree van het gebouw. Naast de esthetische kenmerken van deze architectuur, kent het bladerdak ook hoogwaardige technische …Lees meer »
 • Zelfvoorzienende appartementencomplexen

  Zelfvoorzienende appartementencomplexen

  De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplexen in Nederland. Beide complexen hebben een geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook bevestigd aan de gevels. Warmtepompen op basis van bodemenergie …Lees meer »
 • Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Afgelopen week vond de officiële oplevering plaats van de eerste Energie-0-Kas in Nederland. De DaglichtKas ‘oogst’ op een actieve wijze zonne-energie die in buffers wordt opgeslagen. Ter Laak Orchids gebruikt deze energie om de kassen op koude dagen te verwarmen en bespaart daarmee 45 tot 50% energie ten opzichte van …Lees meer »
 • Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Met zonnepanelen zit je goed deze zomer. Zo berichten althans diverse media naar aanleiding van de vele zonuren die ons land momenteel telt. ‘Maar niet te vroeg gejuicht, de hitte van de afgelopen weken is niet alleen maar positief’, zegt het Eindhovense Autarco, zelf producent van complete systemen voor zonne-energie. …Lees meer »
 • Schooldaken moeten vol met zonnepanelen

  Schooldaken moeten vol met zonnepanelen

  Een voorstel van GroenLinks en Christenunie om op 6000 scholen in Nederland zonnepanelen te leggen heeft een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. Het voorstel roept de regering op om Stichting Schooldakrevolutie actief te ondersteunen. Deze stichting wil het mogelijk maken dat scholen zonder eigen investering hun dak volleggen met …Lees meer »