• “Grootschalige verduurzaming huurwoningen wordt niet waargemaakt”

  “Grootschalige verduurzaming huurwoningen wordt niet waargemaakt”

  Zo’n 200.000 huurwoningen van woningcorporaties kunnen binnen drie jaar worden aangesloten op een bestaand warmtenet, blijkt uit een inventarisatie van Aedes. Dat is financieel haalbaar bij een aanpak op grote schaal. Dan kan het tarief van warmtebedrijven namelijk dalen, zo is afgesproken. “Maar voorlopig maken ze dat niet waar”, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder. Het project de Startmotor is opgezet om de verduurzaming van Nederlandse huizen op te schalen en te versnellen. Aanpak is om telkens tegelijkertijd een groot aantal huizen in een wijk aan te sluiten op een warmtenet. Warmteaanbieders hebben toegezegd dat de prijs aanzienlijk kan zakken als dat … ...Lees meer »
 • Warmtepompen en WKO-installatie maken Rotterdams wooncomplex duurzaam

  Warmtepompen en WKO-installatie maken Rotterdams wooncomplex duurzaam

  In het Rotterdamse woon- en kantorencomplex De Zalmhaven komt een warmte-/koudeopslag installatie, die in verbinding staat met twee krachtige warmtepompen. Om beide warmtepompen efficiënter en duurzamer te laten werken, wordt teruggewonnen warmte uit de afzuiging van de parkeerventilatie benut. Voor piekmomenten in de energievraag wordt aansluiting op de Rotterdamse stadsverwarming …Lees meer »
 • Glas-glas zonnepanelen in opmars

  Glas-glas zonnepanelen in opmars

  Solarwatt, gespecialiseerd in glas-glas zonnepanelen, vierde dit jaar haar vijfentwintigjarig bestaan. Het bedrijf realiseerde een omzetstijging van 50% in de Benelux. Erik de Leeuw, directeur van in de Benelux, wijst voor die groei verschillende redenen aan. Hij signaleert allereerst een omslag in de markt. Waar die voorheen zeer prijsgedreven was, …Lees meer »
 • 4-sterren Breeam Excellent voor advocatenkantoor

  Advocatenkantoor CMS heeft voor haar kantoor aan de Amsterdamse Zuidas het 4-sterren Breeam Excellent Nieuwbouw en Renovatie Oplevercertificaat verkregen. Het certificaat is een belangrijk duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen in Nederland. Het pand is vervaardigd uit duurzame bouwmaterialen, beschikt over zonnepanelen op het dak en de buitenzijde bestaat uit een klimaatgevel. Daarnaast …Lees meer »
 • Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  Eindhoven wil meer zonnepanelen op bedrijfsdaken

  De gemeente Eindhoven roept eigenaren met een groot dakoppervlakte op deze vol te leggen met zonnepanelen. “Als we zonne-energie een belangrijke plek willen geven in onze energievoorziening dan moeten grote lege daken daarvoor wel worden ingezet. We hebben daarom gekeken naar de grootste meest geschikte daken voor zonne-energie en schrijven …Lees meer »
 • TU Delft test paalfunderingen die gebouwen kunnen verwarmen en koelen

  TU Delft test paalfunderingen die gebouwen kunnen verwarmen en koelen

  Voor het eerst worden in Nederland energiepaalfunderingen getest. Energiepalen hebben naast hun dragende functie de mogelijkheid om warmte in de bodem te stoppen en eruit te halen. Via de paalfundering kunnen gebouwen worden verwarmd en gekoeld door de natuurlijke temperatuur van de bodem te gebruiken. TU Delft gaat de test …Lees meer »
 • “Zonder groene waterstof zal de energietransitie mislukken”

  “Zonder groene waterstof zal de energietransitie mislukken”

  Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Dit concludeerden deskundigen tijdens het onlangs gehouden Smart Cities Event. Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt voor een te zware belasting van netwerken, die alleen te voorkomen is met onevenredig hoge investeringen in de elektrische …Lees meer »
 • Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Bladerdak maakt duurzame Zuidas-gebouw bijzonder

  Het duurzaam getransformeerde kantoorgebouw van de Goede Doelen Loterij aan de Zuidas van Amsterdam, heeft inmiddels iconische bekendheid gekregen. Dit vanwege het opvallende bladerdak in het atrium en boven het voorplein, bij de entree van het gebouw. Naast de esthetische kenmerken van deze architectuur, kent het bladerdak ook hoogwaardige technische …Lees meer »
 • Zelfvoorzienende appartementencomplexen

  Zelfvoorzienende appartementencomplexen

  De Willem en De Zwijger in Best zijn de eerste 5-laags Nul-op-de-Meter appartementencomplexen in Nederland. Beide complexen hebben een geïsoleerde schil en voorzien zelf in alle energie die nodig is. Hiervoor zijn niet alleen zonnepanelen op het dak geplaatst maar ook bevestigd aan de gevels. Warmtepompen op basis van bodemenergie …Lees meer »
 • Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

  Afgelopen week vond de officiële oplevering plaats van de eerste Energie-0-Kas in Nederland. De DaglichtKas ‘oogst’ op een actieve wijze zonne-energie die in buffers wordt opgeslagen. Ter Laak Orchids gebruikt deze energie om de kassen op koude dagen te verwarmen en bespaart daarmee 45 tot 50% energie ten opzichte van …Lees meer »
 • Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Hitte benadeelt rendement zonnepanelen

  Met zonnepanelen zit je goed deze zomer. Zo berichten althans diverse media naar aanleiding van de vele zonuren die ons land momenteel telt. ‘Maar niet te vroeg gejuicht, de hitte van de afgelopen weken is niet alleen maar positief’, zegt het Eindhovense Autarco, zelf producent van complete systemen voor zonne-energie. …Lees meer »