Kantoorgebouwen verspillen nog veel energie

Gepost op

Om onze duurzame doelstellingen te halen moet het energiegebruik van gebouwen met 75% verminderd worden. Dit stelt e-nolis in een recent onderzoek naar het energiegebruik van kantoren. Uit het onderzoek blijkt dat nog steeds veel energie wordt verspild. Het verlies zit vooral in onzichtbare processen, zoals slechte afstemming van verwarming en koeling. Een opvallende conclusie in het rapport is dat ‘groene’ panden naar verhouding meer energie verspillen ten opzichte van het energielabel dan minder groene … ...

Systeem dat stap naar circulair gebouw mogelijk wint NEN prijs

Gepost op

Een digitaal systeem waarbij de relatie tussen een gebouw en zijn installaties inzichtelijk kan worden gemaakt, heeft de NENnovation Award gewonnen. Het systeem maakt dit niet alleen duidelijk op het gebied van ontwerp en realisatie, maar ook op de exploitatie (onderhoud en energie/CO2). Zo eenvoudig op levensduurkosten worden gestuurd en een stap naar een circulair gebouw worden gemaakt.

De prijs werd uitgereikt door Diederik Samsom tijdens de viering van World Standards Day de NENnovation Awards. … ...

Warmtekrachtinstallatie zet houtresten om in warmte en stroom

Gepost op

Sparkling Biomass start binnenkort met de bouw van een warmtekrachtinstallatie in Duiven. Deze installatie levert elektriciteit en warmte op van houtresten uit de gemeente Duiven en omgeving. De installatie kan uiteindelijk jaarlijks 12.500 MWh elektriciteit en 87.600 MWh warmte produceren. Dit komt overeen met het elektriciteits- en aardgasverbruik van bijna 4.000 respectievelijk 7.000 huishoudens. De aansluitingen om op termijn het stadswarmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort aan te laten haken zijn al voorbereid.

Als … ...

Thermische energie uit water kan in helft warmtevraag gebouwde omgeving voorzien

Gepost op

Uit onderzoek naar verschillende vormen van aquathermie, blijkt de potentie van thermische energie uit water als alternatief voor aardgas groter is dan gedacht. Zo zou energie uit oppervlaktewater kunnen voorzien in circa 40% van de totale warmtevraag van de gebouwde omgeving. De totale potentie van aquathermie is zelfs meer dan 50%. Dit blijkt uit een rapport van de Unie van Waterschappen.

“Thermische energie uit oppervlaktewater heeft een potentieel van ongeveer 150 PJ per jaar, ruim … ...

Richtlijn maakt het ontwerpen van gebouwbeheer transparant

Gepost op

Een effectief gebouwbeheersysteem (GBS) zorgt voor een integrale besturing en bediening van alle technische installaties, zoals de centrale verwarming, de luchtverversing en luchtbehandeling, maar bijvoorbeeld ook de zonwering en de verlichting. Wanneer het ontwerp van een GBS niet bij aanvang al is opgezet voor al deze functies brengt dat later onnodige kosten met zich mee. ISSO brengt hiervoor publicatie 115 uit, waarmee de gebouwbeheerder een richtlijn heeft voor het in kaart brengen van de ontwerpeisen … ...

Overheidsgebouwen in Den Haag uiterlijk in 2040 klimaatneutraal

Gepost op

Uiterlijk in 2040 moeten de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal zijn. Dat is het doel van de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. Ondertekenaars van deze samenwerking zijn het Rijksvastgoedbedrijf, de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en andere organisaties als de SER, de Politie, de Raad voor de rechtspraak, diverse Hoge Colleges van Staat en de private partijen BAM Bouw en Vastgoed, de Facilicom Groep en Safire.

De gebiedsgerichte aanpak in … ...

Verbeterde warmtewisselaar maakt VRF-systeem ook bij extreme temperaturen efficiënter

Gepost op

Panasonic lanceert een 3-pijps VRF-systeem met een verbeterde warmtewisselaar. Zo is het aantal wisseloppervlaktes vergroot van twee naar drie en is het leidingwerk opnieuw ontworpen. De VRF-systemen uit deze ECOi-EX MF3 reeks leveren daardoor ook onder extreme temperatuursomstandigheden een hoge efficiëntie. Daarnaast is er sprake van meer installatieflexibiliteit. Zo kunnen de binnen- en buitenunits op een grotere afstand van elkaar worden geplaatst en is het mogelijk meer binnenunits te verbinden.

De ECOi-EX MF3 reeks biedt … ...

Handleiding voor juist toepassen Europese ventilatie-eisen

Gepost op

Er heerst nog veel onduidelijkheid over de toepassing van de Europese verordeningen EU 1253/2014 en EU 1254/2014. Deze bevatten eisen voor het ontwerp van ventilatie-eenheden in woningen en utiliteitsgebouwen, met als doel het energiegebruik door ventilatiesystemen met 45% te verlagen. ISSO brengt daarom voor installateurs, leveranciers, adviseurs een handleiding uit die duidelijkheid geeft en praktisch houvast biedt. Het rapport is geschreven in opdracht van VLA, OTIB en Uneto-VNI.

Europa is al jaren bezig om de … ...

Energieneutraal telen met een ‘daglichtkas’

Gepost op

Afgelopen week vond de officiële oplevering plaats van de eerste Energie-0-Kas in Nederland. De DaglichtKas ‘oogst’ op een actieve wijze zonne-energie die in buffers wordt opgeslagen. Ter Laak Orchids gebruikt deze energie om de kassen op koude dagen te verwarmen en bespaart daarmee 45 tot 50% energie ten opzichte van de meest moderne kassen die nu beschikbaar zijn.

Nadat in de zomer alle installaties waren afgerond en een periode van testen en in bedrijf stellen … ...

Infrarood stralingswarmte vanaf de ruit

Gepost op

Glas Consult introduceert een nieuwe uitvoering van het vierseizoenenglas IQ-Glas®-Sun. De ruit geeft infrarood stralingswarmte af aan de binnenruimte. Het warmtecomfort hiervan is anders dan verwarming met radiatoren of vloerverwarming. Een behaaglijk gevoel van warmte kan met infraroodwarmte bij een lagere temperatuur bereikt worden. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld en er is geen ophoping van warmte tegen het plafond. Ook is lokaal verwarmen mogelijk. De verwarming wordt dan alleen aangezet waar op dat moment iemand … ...