Open platform voor gebouwen wint innovatieprijs

Gepost op

Het IoT Building Intelligence Platform van GOOEE heeft de Rabobank Innovation Challenge 2019 gewonnen. De prijs werd toegekend tijdens Building Holland. Het betreft een open platform voor het beheren en besturen van gebouwen. GOOEE legt een verbinding tussen alle systemen, waardoor er direct inzicht is in hoe die systemen en de daaraan gekoppelde apparaten functioneren. Daarnaast biedt het totale controle en kunnen apparaten op afstand worden bediend.

In totaal ontving de jury 69 inzendingen, evenredig … ...

Koeltorens Schiphol krijgen legionellabescherming

Gepost op

Luchthaven Schiphol krijgt een systeem om koeltorens vrij te houden van biofilm, Legionella, aanslag en corrosie. Zonder toevoeging van chemicaliën en met minimaal verbruik van water worden de koeltorens beschermd en beheerd. Holland Water verwierf deze opdracht via Engie Services, technisch dienstverlener en energieleverancier op Schiphol. Op de luchthaven worden op de passagiersterminals in totaal dertien koeltorens voorzien van het systeem.

Het betreffende systeem is gebaseerd op de techniek van koper- en zilverionisatie die door … ...

“Grootschalige verduurzaming huurwoningen wordt niet waargemaakt”

Gepost op

Zo’n 200.000 huurwoningen van woningcorporaties kunnen binnen drie jaar worden aangesloten op een bestaand warmtenet, blijkt uit een inventarisatie van Aedes. Dat is financieel haalbaar bij een aanpak op grote schaal. Dan kan het tarief van warmtebedrijven namelijk dalen, zo is afgesproken. “Maar voorlopig maken ze dat niet waar”, zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.

Het project de Startmotor is opgezet om de verduurzaming van Nederlandse huizen op te schalen en te versnellen. Aanpak is om telkens … ...

Seminar over veiligheid drinkwatersystemen in prioritaire instellingen

Gepost op

Viega Nederland organiseert op 23 mei a.s. in het Aviodrome in Lelystad een seminar over de veiligheid van drinkwatersystemen in prioritaire instellingen, zoals ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Het seminar is bedoeld voor gebouwbeheerders, gebouweigenaren en iedereen die betrokken is bij het beheer van dergelijke instanties.

Uit onderzoek van Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) lopen in Nederland ieder jaar honderden mensen een besmetting op met de legionellabacterie. Meestal is dat in de vorm van een ernstige … ...

Toets verplicht voor betreden grote bouwplaatsen 

Gepost op

Sinds 1 april a.s. is de Generieke Poortinstructie verplicht voor toegang op alle grote bouwplaatsen in Nederland. Deze GPI vervangt alle algemene veiligheidsinstructies. Om toegang te krijgen tot de bouwplaatsen voor werkzaamheden moet de GPI-toets zijn behaald. Dit geldt voor alle eigen medewerkers van bouw- en installatiebedrijven die zijn aangesloten bij de Governance Code Veiligheid in de Bouw, onderaannemers en toeleveranciers maar ook voor vertegenwoordigers van opdrachtgevers en ingenieursbureaus.

Eén uniforme poortinstructie voor alle bouwplaatsen … ...

Schneider Electric en Planon gaan strategische samenwerken

Gepost op

Schneider Electric – gespecialiseerd in digitale transformatie van energiebeheer en gebouwautomatisering – en Planon – softwareleverancier voor vastgoedbeheer en facility management – gaan samen een platform op de markt brengen. Dit platform brengt realtime data en Artificial Intelligence (AI) over gebouwen samen met slimme business beslissingen, en vertaalt deze naar operationele workflows voor beheerders en gebruikers van gebouwen en hun service providers.

De samenwerking stelt organisaties in staat om strategische beslissingen over hun vastgoedportfolio te … ...

Alleen hoge gasprijzen en streng klimaatbeleid maken groene waterstof rendabel

Gepost op

Groene waterstof wordt steeds vaker genoemd als alternatief om het gebruik van fossiele energie terug te dringen en de uitstoot van CO2 te verminderen. De Rijksuniversiteit Groningen onderzocht de economische voorwaarden waaronder deze waterstof kan worden geproduceerd en verhandeld. Dit blijkt pas rendabel wanneer de prijs van aardgas langdurig hoog is, bedrijven over hun gebruik van aardgas een hogere heffing gaan betalen en de vereiste elektriciteit voor waterstofproductie grotendeels met hernieuwbare energie wordt opgewekt.

Volgens … ...

TU Delft test paalfunderingen die gebouwen kunnen verwarmen en koelen

Gepost op

Voor het eerst worden in Nederland energiepaalfunderingen getest. Energiepalen hebben naast hun dragende functie de mogelijkheid om warmte in de bodem te stoppen en eruit te halen. Via de paalfundering kunnen gebouwen worden verwarmd en gekoeld door de natuurlijke temperatuur van de bodem te gebruiken.

TU Delft gaat de test uitvoeren. Dat is nodig omdat Nederlandse bouwbedrijven nog aarzelen over deze nieuwe technologie, die al jaren in de stijve, overgeconsolideerde klei in het Verenigd … ...

Unica start innovatiecentrum om innovatiekracht te versterken

Gepost op

Technisch dienstverlener Unica start met een innovatiecentrum. Het centrum heeft tot doel om relevante ontwikkelingen en innovaties te signaleren en de kennis over (nieuwe) technologie verder te verankeren binnen het bedrijf. Aanvullend krijgt het de taak om de verbindingen tussen de bedrijven uit het Unica-netwerk en eventuele externe partners te versterken.

Het Unica Innovation Center is een aanvulling op de bestaande innovaties binnen het Unica netwerk van bedrijven. Het richt zich op vernieuwingspotentieel in de … ...

KERN organiseert middag over doorrekenen energiebalans gebouwen

Gepost op

Op 21 maart a.s. organiseert Kennisinstituut KERN een middag over de nZEB-tool. Met deze tool kan de energiebalans van een gebouw integraal worden doorgerekend en de energieprestatie nauwkeurig worden voorspeld. Deelnemers worden bijgepraat over de huidige en verwachte marktontwikkelingen. Ook vindt de officiële overdracht plaats van de nZEB-tool door ISSO aan Kennisinstituut KERN.

De bouwfysische berekening van de nZEB-tool, het PHPP, is ontwikkeld door het Passive House Institute en wordt al bijna 30 jaar wereldwijd … ...