‘Slimme’ kantoren eenvoudig te hacken

Gepost op

Duizenden gebouwbeheersystemen van ‘slimme’ woningen en kantoren wereldwijd zijn eenvoudig toegankelijk voor hackers. Dit constateert een ethisch hacker van Computest op basis van een security-onderzoek naar de KNX-standaard voor woning- en gebouwautomatisering. Uit het onderzoek blijkt dat de systemen die zijn gebaseerd op deze standaard, veelvoudig aan het internet gekoppeld worden. Doordat deze systemen echter geen enkele vorm van authenticatie bevatten, kunnen kwaadwillenden hiermee op afstand onder meer de beveiliging, verlichting, airconditioning en verwarming van … ...

Zonnecentrale van 1750 panelen op het dak van verwarmingsfabrikant

Gepost op

Remeha heeft in Apeldoorn een zonnecentrale officieel in gebruik genomen. De installatie bestaat uit 1.750 pv-panelen met een opwekvermogen van 445 kWpiek. Hiermee verzorgt het systeem een substantieel deel van het stroomgebruik van de fabrikant van verwarmingssystemen. De panelen liggen grotendeels op de assemblagehallen, waarin ook het grootste elektriciteitsverbruik plaatsvindt.

Bij de officiële ingebruikname van de zonnecentrale vertelde algemeen directeur Arthur van Schayk van Remeha dat de installatie een belangrijk onderdeel vormt binnen het … ...

Omloopleiding niet nodig bij afvoersysteem voor hoogbouw

Gepost op

Geberit introduceert met SuperTube een nieuw afvoersysteem voor hoogbouw. Drie gepatenteerde fittingen zorgen bij verdiepingsaansluitingen en bij de richtingverandering in de standleiding voor een continue luchtkolom in de afvoerleiding. De installatie van een parallelle omloop- of secundaire ontspanningsleiding is zo niet langer nodig. Met dit afvoersysteem blijft de leidingdiameter klein en kunnen er horizontale verslepingen tot 6 meter zonder afschot worden geïnstalleerd. Dit levert meer vloeroppervlakte en een hogere plafondhoogte op.

Verandering van richting … ...

NTA 8800 ‘Energieprestatie van Gebouwen’ is nu definitief

Gepost op

De definitieve versie van NTA 8800 ‘Energieprestatie van Gebouwen’ is gepubliceerd. Deze versie wordt vanaf 2020 aangewezen door de overheid en vervangt NTA 8800:2018.
In september 2018 is de eerste versie van NTA 8800 vrijgegeven. De afgelopen maanden zijn marktpartijen, zoals softwareleveranciers en adviseurs, met NTA 8800 aan de slag gegaan. Daarnaast is er een studie … ...

Herziene ventilatienorm voor gebouwen

Gepost op

De nieuwe norm voor ventilatie van gebouwen is herzien. Deze NEN 1087 geeft de bepalingsmethode voor de nominale ventilatiecapaciteit van een ventilatiesysteem, de inrichting van een voorziening voor luchtverversing, de mate van waarschijnlijkheid van functioneren van het ventilatiesysteem. Ook bevat het de capaciteit van componenten voor spuiventilatie en zomernachtventilatie en de verdunningsfactor. Het Bouwbesluit 2012 stelt de eisen en verwijst voor de bepalingsmethoden naar NEN 1087.
Er zijn veel wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van … ...

Database met wet- en regelgeving voor gebouwen gelanceerd

Gepost op

Gebouweigenaren, beheerders en technisch dienstverleners kunnen sinds deze week gebruik maken van een database met informatie over wet- en regelgeving voor het beheer en de exploitatie van gebouwen. De database is een initiatief van de gebouwbeheerders van de Rabobank en de TU Delft en door ISSO ontwikkeld. De eerste versie bevat voorschriften voor de meest voorkomende bouw- en installatiedelen in kantoorgebouwen en datacenters.

Veel facilitair managers en beheerders met verantwoordelijkheid voor een gebouw hebben geen … ...

Unica gaat 150 zorglocaties legionellaveilig maken

Gepost op

Unica Building Services gaat de drinkwaterveiligheid verzorgen bij de Rotterdamse zorginstelling Pameijer. Binnen de overeenkomst  gaan het Inspectie en Beheerteam van Unica Rotterdam en Pameijer de komende tijd nauw samenwerken om de ruim 150 locaties van Pameijer volledig legionellaproof te houden.

Unica neemt per 1 januari 2019 voor al deze locaties de zorg voor veilig en schoon drinkwater van Pameijer over. Het gaat hier om zowel prioritaire instellingen, waarbij het risico op besmetting hoog … ...

Warmtepompen en WKO-installatie maken Rotterdams wooncomplex duurzaam

Gepost op

In het Rotterdamse woon- en kantorencomplex De Zalmhaven komt een warmte-/koudeopslag installatie, die in verbinding staat met twee krachtige warmtepompen. Om beide warmtepompen efficiënter en duurzamer te laten werken, wordt teruggewonnen warmte uit de afzuiging van de parkeerventilatie benut. Voor piekmomenten in de energievraag wordt aansluiting op de Rotterdamse stadsverwarming gerealiseerd.

De betrokken ontwikkelingscombinatie Zalmhaven CV koos voor het integrale energieconcept van BAM Energy Systems, waarbij een 24/7 serviceverlening en een exploitatieperiode van dertig jaar … ...

Unica breidt uit op het gebied van brandbeveiliging

Gepost op

Unica heeft zich versterkt met Boele Fire Protection, gespecialiseerd in watervoorzieningen voor brandveiligheidsinstallaties. De overname betekent een verdieping van de gespecialiseerde activiteiten op het gebied van brandveiligheid, waarin Unica met het bedrijf Unica Fire Safety al actief is.

De overname past in de strategie van Unica om de expertise en het portfolio van de gespecialiseerde activiteiten te verdiepen. Vorige week maakte de technisch dienstverlener in dat kader nog de acquisitie van Dotwood bekend, waarmee de … ...

“Zonder groene waterstof zal de energietransitie mislukken”

Gepost op

Zonder groene waterstof is het niet mogelijk om een betaalbare CO2-neutrale gebouwde omgeving te creëren. Dit concludeerden deskundigen tijdens het onlangs gehouden Smart Cities Event. Een eenzijdige keuze voor all-electric zorgt voor een te zware belasting van netwerken, die alleen te voorkomen is met onevenredig hoge investeringen in de elektrische infrastructuur. Bovendien is waterstof de enige groene energiedrager die energieopslag langer dan een week op grote schaal mogelijk maakt.

“We hebben alle duurzame energiedragers nodig, … ...